Suomen Säkkijärvi-seura järjesti perinneruokakurssin 1.12 Laisniemessä. Päivän aikana tehtiin hakkoopiirakkaa, hapanlohkoa sekä hyllypiirakoita ( perunapiirakoita ). Mukaan olisi mahtunut lisääkin kurssilaisia, mutta mukana olleet olivat innokkaita oppimaan :)

Hakkoopiirakan ( tai röpöpiirakan ) teko aloitetaan kuoritaikinan teolla. Ohjeita on varmasti niin monta kuin tekijääkin, mutta tällä kertaa kuoritaikinaan laitettiin leivänjuurta, vettä, aavistus ruisjauhoja sekä vehnäjauhoja kera suolan. Taikinasta kaulittiin kaksi kertaa pellin kokoinen ohut levy. Levylle laitettiin ensin voinokareita.

Sen jälkeen perunat ja lanttu, jotka oli hakattu kaukalossa pieniksi. Palojen koko taitaa olla jälleen niitä maku kysymyksiä.

Peruna- ja lanttupalojen päälle liha/läski paloja, lisää perunaa sekä lanttua ja jälleen lihaa. Kansi käännetään päälle, ylimääräiset taikinan palat pois.

Koko komeus voidellaan ,niin halutessa, vielä voisulalla. Uuniin hautumaan ( aluksi kovaan lämpöön, haudutetaan alhaisemmassa lämmössä kypsäksi ) Uunista oton jälkeen koko komeutta vielä haudutetaan lisää pyyhkeeseen/ vilttiin / sanomalehteen tms. käärittynä. 

Oli todella maukasta!! Muut kurssin perinneruuat olivat niin hyviä, ettei niistä edes ole kuvia ;) Kiitos emännälle taidon, ohjeiden ja perimätiedon jakamisesta. 

p.s tarina kertoo että ennenvanhaan perunamaalta otettiin talteen pienetkin perunat. Nämä perunat vain pestiin (sekä  poistettiin huonot kohdat). Perunoita ei kuorittu ja tuloksena oli Mutiainen  eli hakkoopiirakka kuorimattomista perunoita :)