Laskiaistiistaina kokonnuttiin laavulle muistelemaan laskiaisperinteitä ja nauttimaan mukavasta seurasta. Laskiaiseen liittyy paljon erilaisia tapoja, uskomuksia, enteitä ja taikoja.

Ennenvanhaan laskiaisen hauskanpito keskittyi mäenlaskuun. Muurikkalan kylältä löytyi useampi iso mäki mm. suurilaskumäki, pienilaskumäki,Saaranvuoren jyrkkä (pienen ja ison laskumäen välissä), Mommonen, Niemisen mäki, sulhunmäki, myös Lötsänmäellä,Lavosenpäässä ja Laisniemessä mäessä ilakoitiin. Laisniemen mäki oli nimeltään Jokisivu ja Tohmonmäen mäki Munamäki, Ravinpuolenmäki oli Kellomäellä ja siinä oli hyppyri, Aittakallio Rantalanpuolella. Martsanmäki oli Puiraisissa. Poikien tekemä hyppyrimäki oli Lötsällä. Tohmonmäellä oli mäki, josta laskettiin Urpalanjoen yli. Ilonpidon lisäksi mäenlaskulla oli maanviljelyskulttuuriin liittyvä merkitys. Mitä pidemmälle mäessä liukui, sitä paremmat ja pidemmät pellavat kasvoivat seuraavana kesänä. 

DSCN1295.jpg

Vaikka hernerokka ja laskiaspullat kuuluvat laskiaisen perinteeseen, meillä oli toisenlaiset eväät. Laskiaisen ruuassa tuli vanhaanaikaan olla ennen kaikkea rasvaa. Mitä enemmän rasva kiilteli sormenpäissä ja suupielissä, sitä paremmin kotieläimet tuottivat. Laskiaisena laskeuduttiin paastoon.

DSCN1301.jpg

Ennen mäet raikuivat erilaisista laskiashuudoista. Muurikkalan koululaiset olivat uudistaneet laskiaishuutoja ennen hiihtolomalle jäämistään. Vanhaan malliin niissä toivottiin tulevaisuudelle jotain hyvää, pellavista niissä ei enää puhuttu.

Svägejä vaatteita!   Elektroniikka tulevaisuutta!   Google-play-lahjakortteja!   Jättiläispullia!   Isoja ja makoisia laskiaispullia!   Parempia terveyspalveluita!   Ei rasismille!    Lisää Big`maceja!    Nuoret liikkumaan!   Oikeuksia eläimille!

DSCN1281.jpg

Laskiaisena perinteisesti ulkoiltiin. Suksia vanhaan malliin.

DSC_1221.jpg

Seurojentalonmäkeä laskettiin potkukelkka-jonona. Eipä uskalla nyt kokeilla moista, liikenne lisääntynyt huimasti.

DSCN1282.jpg

"Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, nauriita kuin lautasia, räätiköitä kuin nurkanpäitä"

DSCN1312.jpg

Pellava mainitaan useissa vanhoissa laskiaiseen liittyvissä loruissa. Ennen naiset harjasivat hiuksiaan, jotta pellavan kuiduista tulisi valkeita ja pehmeitä. Huomioi Tertun pitkät pellavaletit, on tehnyt ne omista pellavista.

DSCN1310.jpg

Pellavan korjuu ja muokkaus pellolta pöytäliinaksi sisältää perinteisin menetelmin tehtynä kymmenkunta työvaihetta. Vanhanajan tekstiilituotantoon pikainenkin tutustuminen muistutti mieliin miten paljon työtä naiset on tehneet. Löytyisiköhän Kylältä innostusta kasvattaa pellavaa??? 

DSCN1287.jpg

DSC_1220.jpg

Topi jaksoi ahertaa reen edessä.

DSCN1294.jpg

DSC_1242.jpg

DSC_1253.jpg

Muistitko olla hiljaa laskiaissaunassa? Näin takasit hyttysvapaan kesän.

DSCN1304.jpg

Enää laskiaista ei yhdistetä pellavan kasvuun, vaan pikemminkin hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä.